TEST - ID : 1774

!!! TEST !!! Startpagina » TREVI TRUST MONITOR AU 30/09/2022 : 102.8https://trevi.webulous.be/nl/trevi-trust-monitor-au-30-09-2022-102-8
Vastgoedmarkt
13/10/2022

TREVI TRUST MONITOR AU 30/09/2022 : 102.8

“Energiescore wordt een belangrijk criterium bij de keuze van een pand”

TREVI Trust Monitor: splitsing tussen panden in goede staat en te renoveren panden groeit sterk
De vertrouwensbarometer daalt licht met 0,3% naar 102,8

Brussel, 10 oktober 2022 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de TREVI Trust Monitor (TTM) voor het derde trimester van 2022 uit. Deze vertrouwensbarometer is gebaseerd op de mening van de 35 Belgische Trevi-vastgoedagentschappen. Uit de resultaten van de TTM blijkt dat de energiescore de belangrijkste criterium is geworden voor een aankoop van een pand. Er is een lichte daling van 0,3% in vergelijking met het vorige trimester. Het resultaat van de TTM ging namelijk van 103,1 in het tweede trimester, naar 102,8 in het derde trimester van 2022. Trevi verwacht dat er een afkoeling komt van de markt in het vierde semester en het begin van 2023.

De resultaten van de Trevi Trust Monitor voor het derde trimester tonen aan dat de energiescore een essentiële factor is voor kopers van een pand.

Verder is het opvallend dat het aantal bezoeken op immowebsites al drie opeenvolgende 3de semesters – van 2020 tot en met 2022 – daalt. Volgens de cijfers van Metriweb (zie grafiek 2) bedroeg het aantal online sessies op vastgoedwebsites in het derde semester van 2020 79.476.144. In het derde semester van 2021 waren er 68.202.132 sessies en in dezelfde periode van 2022 61.763.843.

Evolutie van de vastgoedmarkt in Q3 van 2022

Uit de TTM van het derde trimester, blijkt dat de evolutie van de aanvragen van potentiële kopers (voor eigen gebruik) voor de helft van de agentschappen lichtjes gedaald is in vergelijking met het tweede trimester. Voor 44% is het aantal aanvragen stabiel gebleven. Wanneer het aankomt op het aantal aanvragen van potentiële investeerders, is er een redelijk gelijkaardige trend op te merken. Zo stelt 44% van de agentschappen dat het aantal aanvragen van potentiële investeerders gedaald is.

De Trevi-agentschappen zagen op vlak van de prijs van appartementen en terreinen geen al te grote veranderingen tijdens het derde trimester. Volgens 56% van het Trevi-netwerk zijn de prijzen voor appartementen (in goede staat) stabiel gebleven. Deze trend blijkt ook van toepassing te zijn voor bouwgronden (66%). Voor wat huizen betreft, daalde de verkoopprijs. 43% van de vastgoedkantoren haalt aan dat de prijzen voor huizen daalde. 25% onder hen zegt dat de prijzen met 5% gezakt zijn en 18% zag een daling van 3% van de prijs. Voor 31% blijft de prijs stabiel. Uiteraard zijn er wel prijsverschillen afhankelijk van de staat van het pand.

Tijdens het derde trimester blijkt het transactievolume over alle Trevi-agentschappen heen stabiel te zijn gebleven voor bouwgronden. Gemiddeld 61% van het Trevi-netwerk zag een stabilisering van het transactievolume voor bouwgronden. Het transactievolume voor de andere vastgoedtypes (huizen en appartementen) is voor 44% van de agentschappen met 10% gedaald.

We constateren een lichte daling in het aantal aanvragen bij onze vastgoedkantoren. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat de potentiële kopers meer tijd nemen om te beslissen over hun aankoop. Ze moeten immers hun budget opnieuw berekenen, rekening houdend met externe factoren zoals de energiecrisis en de stijgende rentevoeten voor een hypothecaire lening. Verder zien we dat er een splitsing ontstaat tussen gerenoveerde panden in goede staat en te renoveren panden. De vraag naar panden in goede staat is nog altijd groter dan het aanbod, dus deze panden verkopen aan of boven de vraagprijs. Te renoveren panden moeten dikwijls in prijs zakken. De vraagprijs moet uiteraard altijd wel redelijk en realistisch zijn. De rol van een erkend vastgoedmakelaar is momenteel pertinenter dan de voorbije jaren gezien de begeleiding van zowel verkopers als kopers steeds complexer wordt.

Kim Ruysen, managing director van Trevi

Zichtbare splitsing tussen gerenoveerde en te renoveren panden

Het wordt steeds duidelijker in het Trevi-netwerk dat panden met een laag energetisch verbruik – EPC-score van A, B of C – en waar geen renovatiewerken nodig zijn, in de meeste gevallen aan of zelfs boven de vraagprijs verkocht worden. 66% van de vastgoedkantoren bevestigt dat er voor deze panden geen onderhandelingen gevoerd worden over de vraagprijs met de potentiële koper. Bij panden waar de EPC-score lager ligt dan C en waar wel werken nodig zijn, zegt 66% van de Trevi-agentschappen wel onderhandelingen te zien, en dit tot 10% ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs.

‘Onze vastgoedmakelaars merken op dat het verbruik van een pand het belangrijkste criterium is geworden bij de aankoop van een woning. Dit is uiteraard het gevolg van de hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Als mensen nieuwbouwpanden of gerenoveerde panden kunnen aankopen, gaat hun voorkeur daar in de meeste gevallen naartoe. De groep die zich zulke panden kan permitteren, wordt weliswaar kleiner gezien het groeiende prijsverschil met te renoveren panden. Banken zijn wel flexibeler in het toekennen van leningen voor gerenoveerde en nieuwe panden. We zitten nu aan hypothecaire leningen met een gemiddelde interest van bijna 4%. Deze stijging zorgt ervoor dat kopers tegenover begin dit jaar gemiddeld – voor een bedrag van €100.000 – €80 per maand meer dienen af te lossen voor een krediet van 20 jaar met vaste rentevoet. We merken ook op dat kopers goedkoper vastgoed zoeken in traditioneel goedkopere en meer landelijke regio’s. Er zijn met name meer en meer Brusselse kopers die kwalitatieve huizen in goede staat aankopen in het noorden van de provincie Henegouwen. Dit komt voornamelijk omdat ze daar meer waarde krijgen voor hun geld’, aldus nog Ruysen.

Vooruitzichten voor Q4 en begin 2023

Op basis van de tendensen van de vastgoedmarkt in Q3, heeft Ruysen een duidelijke verwachting voor het komende trimester en begin volgend jaar. ‘Op dit moment is er in het algemeen nog altijd een evenwicht tussen vraag en aanbod. De vraag daalt licht, maar het aanbod op de markt daalt mee (minder transacties) waardoor de markt eigenlijk stabiel blijft. Het percentage verkochte panden binnen onze portefeuille blijft op die manier gelijk. Voor nieuwbouw verwachten we een verdere vertraging. Niet door een gebrek aan potentiële kopers maar door een gebrek aan aanbod. In de komende maanden zullen we de verdere gevolgen van de energiecrisis merken in de vastgoedsector. Er komt een verdere afkoeling van de markt door de algemene daling in koopkracht. Het aantal toegekende kredieten in de markt zal verder dalen in het laatste trimester. De kopers die het financieel aan kunnen, blijven panden kopen omdat huren ook duurder is geworden. De percentuele verhouding tussen huurders en kopers blijft wel in evenwicht. Bij investeerders zien we een zeker uitstel. De verschillende verwachte acties van de overheid, met betrekking tot het belasten van de huurinkomsten en het beperken van de indexatie, werken dit in de hand. Deze acties zorgen voor onzekerheid op de investeerdersmarkt waardoor de meeste investeerders liever even willen afwachten. Ondanks alles blijft vastgoed een van de meest zekere vormen van investeren, zelfs als de rentevoeten nog niet meteen gaan dalen. Voorwaarde is wel dat dit kan gebeuren aan marktconforme prijzen en daar knelt het schoentje wegens een structureel tekort aan kwalitatief gerenoveerd en nieuwbouw vastgoed in België. De oplossing tot betaalbaar en duurzaam vastgoed ligt in het verhogen van het aanbod’, aldus nog Ruysen.

Over Trevi

Trevi maakt deel uit van de Emeria-groep. De Emeria-groep verenigt in heel Europa merken die gespecialiseerd zijn in aan- en verkoop, beheer van mede-eigendom, verhuurbeheer en vastgoedbeheer, en een aanbod aan vastgoeddiensten aanbiedt, gaande van plaatsbeschrijvingen en technische diagnoses tot verzekeringsmakelaardij, beveiliging, onderhoudswerken in mede-eigendommen of de verkoop van gebouwen.

In 2021 heeft Trevi 4118 transacties uitgevoerd in nieuw en bestaand residentieel vastgoed.
Met haar merken Trevi, OP, Smart Syndic en Esset ondersteunt Emeria dagelijks meer dan 22.218 klanten in elke fase van hun leven. Dit gaat van de eerste keuze om een pand te huren of te kopen, om er te gaan wonen, erfgoed op te bouwen, een bedrijf op te zetten of een inkomen aan te vullen.

Emeria is de nummer 1 in het beheer van mede-eigendommen, verhuurbeheer en vastgoedverhuur in België, Frankrijk en Duitsland, en nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook aanwezig in Luxemburg en is ook een van de Europese leiders op het gebied van vastgoedbeheer.

 

Persberichtenen :

Zie ook

Vastgoedmarkt
TREVI RELOCATION : Maak het voor uw personeel gemakkelijker om naar Brussel te verhuizen met onze nieuwe speciale afdeling
TREVI Relocation, een gloednieuwe afdeling binnen de vastgoedmakelaar TREVI, die al sinds 1980 succesvol opereert. Deze nieuwe afdeling heeft als doel de overgang van werknemers van ambassades, bedrijven en filialen naar de bruisende hoofdstad Brussel, België, te vereenvoudigen.
Vastgoedmarkt
10 fouten die u beter niet maakt als u van plan bent uw woning te verhuren.
In dit artikel bespreekt Trevi welke 10 valkuilen u moet vermijden om uw woning met een gerust hart te verhuren.
Vastgoedmarkt
TREVI TRUST MONITOR OP 31/03/2023 : 101.9
6% meer panden beschikbaar op de Belgische verkoopmarkt